Pune punctul pe i

Formula fericirii (2)


Fiecare isi gaseste fericirea in alta parte. Pentru unii, fericirea inseamna sa alergi descult pe o pajiste in roua diminetii. Pentru altii, sa-ti tii bebelusul in brate. Te poate face fericit un costum de marca, un carnat prajit sau un concert. Dar si absenta acestor lucruri te poate face fericit – sunt oameni care isi gasesc linistea sufleteasca adancindu-e in meditatie. Ce fel de emotie este fericirea? O emotie pe care toti o vanam, o emotie care apare cand ne asteptam mai putin si dispare inainte de a putea fi cu adevarat traita. Niciodata nu avem destul timp sa cercetam fericirea indeaproape si sa aflam dupa ce reguli ne manipuleaza ea. Vrem un raspuns, o formula a fericirii. Ne putem gandi la emotiile pozitive, la gandirea pozitiva si la alungarea tuturor elementelor negative din viata noastra. Astazi, vreau sa va arat, prin cateva exemple, ca fericirea nu este opusul nefericirii.

Noi speram adesea ca fericirea va veni de la sine imediat ce va disparea neplacerea de care tocmai suferim. Daca s-ar termina odata proiectul acela care ne sileste sa petrecem seara de seara la birou! De-ar veni odata aleasa sau alesul inimii noastre sa ne elibereze de singuratate! “Tot restul se va rezolva de la sine“. Nimic mai gresit. In spatele acestor situatii de viata se afla conceptia ca o viata fara suferinta duce automat la fericire. Fericit este cel care nu este nefericit. Poate ca pare logic ca fericirea si nefericirea sa se excluda reciproc, sa se comporte ca doi copii intr-un scranciob. Intotdeauna va fi sus doar unul dintre ei. Dar gresim.

Inchipuie-ti ca esti alpinist si ca tocmai te-ai ratacit in Alpi. Dupa cateva ore de cautare gasesti drumul de intoacere, dar intre timp s-a facut tarziu. Stii ca nu vei ajunge in vale inainte de inserare. A inceput sa bata vantul si au aparut si nori, in curand cad primii stropi de ploaie. Nu se zareste nicaieri vreun adapost. Vantul iti trimite ploaia drept in fata, pantalonii uzi ti s-au lipit de picioare. Ti-e frig, te simti mizerabil si esti enervat de propria neatentie care te-a facut sa pierzi atata vreme. Acum nu-ti ramane decat sa mergi mai departe, in ciuda frigului, a ploii si a intunericului. Brusc, vezi o stanca proeminenta. Te tarasti dedesubt. Aici nu bate vantul si pamantul e uscat. Iti scoti termosul, bei o inghititura de ceai fierbinte si simti cum incepi sa te incalzesti. Te relaxezi, te simti usurat, ba chiar ti-e bine. Dar imediat iti amintesti ca te asteapta un drum lung. Si hainele ude inca-ti sunt lipite de corp. Dar nu ai simtit adineauri un fel de fericire? Sau poate chiar fericire si nefericire, in acelasi timp?

Iata, sunt momente in care iti vuieste in cap un caleidoscop de senzatii, unele placute, altele neplacute. Toate la un loc. Ele nu se exclud. Fericirea nu este opusul nefericirii! Iar formula fericirii este foarte simpla. Trei secrete: hotarare, efort si timp!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: