Pune punctul pe i

Jurnalul fericirii


Nicolae Steinhardt nu-si mai apartinea. El, Sihastrul de la Rohia, era de fiecare data când iesea în public, înconjurat de puzderie de lume, de prieteni sau de simpli curiosi. Era o aparitie si o prezenta fascinanta. Parea mai degraba racitor printre oameni, o aparitie insolita si contrarianta, coboratoare parca din alte timpuri.” Mai ales tinerii cautau sa-i fie aproape – il priveau si-l ascultau cu religiozitate, ca pe un sfant. Cred insa ca sentimentul era reciproc. Si N. Steinhardt ii agrea pe tineri. Si ii facea bine prezenta lor. Ii privea cu bucurie si cu o anume religiozitate si el.

Viata si opera parintelui Steinhardt se afla la acest link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Steinhardt 

Scriu acest articol, pentru a va recomanda cartea Jurnalul fericirii – o opera de bilant existential, dar si una conturand devenirea si cristalizarea unei constiinte in toate componentele ei: teologica, morala, civica, politica, estetica…

Cuvintele autorului: Am intrat in inchisoare orb (cu vagi strafulgerari de lumina, dar nu asupra realitatii, ci interioare, strafulgerari autogene ale beznei, care despica intunericul fara a l risipi) si ies cu ochii deschisi; am intrat rasfatat, razgiiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscind fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepasator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de piine cit de mica; ies admirind mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies impacat: cu cei carora le am gresit, cu prietenii si dusmanii mei, ba si cu mine insumi. (N. Steinhardt)

Critic literar: „O carte splendida, amestec inextricabil de notatie cotidiana, amintire, confesiune, hermeneutica, humor, tragedie, istorie, universalitate, metafizica, fiziologie, citate de lectura… N. Steinhardt dovedeste aceeasi uluitoare forta de patrundere in adevarul lucrurilor dincolo de coaja groasa a locului comun. Literatura noastra s-a imbogatit cu o carte de prima mina, la care vom simti nevoia sa ne intoarcem nu o data, in clipe de restriste, dar si de bucurie.” (Nicolae Manolescu)

Iar formula fericirii este foarte simpla: hotarare, efort si timp!  🙂 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: