Pune punctul pe i
Proiectul Primul pas! a luat nastere in octombrie 2010, prin alegerea unor probleme de opresiune sociala din mediul nostru: discriminare, etichetare, indiferenta, nepasare etc, probleme ce au fost ilustrate in scenarii de teatru forum. A urmat primul Workshop (8 ianuarie 2011) cu tema “Conceptul de teatru forum in perioada contemporana si impactul acestuia in audiovizualul national“, unde Octavian Finaru, fascinat de acest concept al artelor spectacolului modern, a trainuit studenti si absolventi ai Facultatii de Teatru si oameni dornici sa fie agenti ai schimbarii.

“Principiul este simplu: de ce teatrul trebuie sa pastreze o linie de demarcatie atat de clara intre actori si public, cand poate face mult mai mult? Acolo unde spectatorii devin actori si fantezia scenei se intrepatrunde cu realitatea…” povesteste Octavian Finaru cu pasiune despre conceptul original de Augusto Boal.

DEBUTUL PROIECTULUI “PRIMUL PAS!”

Dupa castinguri, workshop-uri, ateliere, seminarii si dupa avanpremiera de succes, Artavi PRODUCTION a lansat spectacolul in datele de 5 si 12 aprilie 2012. Maria Ilea, Iulia Isar, Alma Caldare, Carla Ovedenie, Umar Aziz Jassim si Mihai Marin au stralucit pe scena IndieClub in doua spectacole ce au avut ca tema: indiferenta. Jokeraj-ul a fost realizat de Octavian Finaru, trainerul echipei si coordonatorul proiectului. Tot Octavian semneaza si scenariile proiectului, pentru ca nu este un singur spectacol, ci o infinitate. “Bazandu-se foarte mult pe improvizatie, in teatru forum nu exista limita si chiar daca prezinti publicului aceeasi poveste, este premiera la fiecare reprezentatie.” spune Octavian.

CE ESTE TEATRUL FORUM?

Conceptul brazilianului Augusto Boal este un instrument de interventie sociala mai presus de toate! Se prezinta o situatie de opresiune sociala in care protagonistul nu stie cum sa faca fata si, prin urmare, are parte de un final tragic. Spectacolul are 5 scene, 5 personaje si dureaza maxim 15 minute. Dupa aceea, piesa se reia, scena cu scena, lasand posibilitatea spectatorilor sa opreasca spectacolul in orice moment, aducand idei menite sa faca schimbarea spre bine. Orice spectator poate inlocui orice personaj, aducand nuante in comportamentul, limbajul si atitudinea acestuia. Actorii raspund atitudinii spectatorilor si, interventie dupa interventie, se ajunge la un final fericit.

Oricine poate face ‘primul pas’! Tuturor ne plac happy-end-urile, dar majoritatea traim cu impresia ca viata este de vina pentru situatiile noastre, fericite sau tragice, asa ca n-avem decat sa mergem mai departe dupa cum ne-o fi norocul… Adevarul este, insa, ca norocul si-l face omul cu mana lui, mereu avem optiuni din care putem alege. Drumul pe care mergem este creat de noi si de cei din jurul nostru. Iar formula fericirii este foarte simpla: hotarare, efort si timp!” spune Octavian Finaru, invitand publicul la spectacole care imbina utilul cu placutul.

De fiecare data, o alta poveste. Maria, Iulia, Alma, Carla, Umar si Octavian va asteapta sa faceti o schimbare. Sa faceti Primul pas! 

 

 

PRIMUL PAS!,

o productie Artavi International Entertainment

Producator: Artavi Production

Regia si scenariul: Octavian Finaru

PR Manager: Alexandra Dumitrache

Project team lead: Iulia Isar

Concept original: Augusto Boal

Tipul regiei: jokeraj

Comments on: "Premiera spectacolelor de teatru forum “Primul pas!”" (1)

  1. […] proiectului “Primul pas!” are un nou membru! Este vorba despre Paul Ardeleanu, trainer in vorbire in public, pe care […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: