Pune punctul pe i

Cauza – efect


Eu nu sunt niciodata suparat din motivul la care m-am gandit initial… Noi avem puterea de a inlocui gandurile de suparare, de depresie sau de teama cu ganduri senine, care ne induc o stare de pace interioara. Eu sunt tentat sa cred ca sunt suparat din cauza faptelor altor oameni sau din cauza circumstantelor si evenimentelor exterioare pe care nu le pot controla. Supararea mea se poate manifesta sub forma de manie, gelozie, depresie sau sub forma resentimentelor. In realitate, toate aceste emotii reprezinta forme exterioare ale fricii care ma stapaneste in interior. Daca voi recunoaste ca am intotdeauna optiunea de a alege intre iubire si teama, nimic nu ma va mai putea supara vreodata!

Cei mai multi dintre oameni au un sistem de convingeri bazat pe experientele anterioare si pe perceptiile fizice. Draga cititorule, te-ai gandit vreodata ca noi credem numai ceea ce vedem? Sau cum spunea Filip Wilson: Ceea ce vezi, aia obtii! 

Dat fiind ca simturile noastre fizice par sa transmita creierului nostru informatii provenite din lumea exterioara, noi ajungem sa credem ca starea noastra de spirit este constrolata in intregime de feedback-ul pe care il primim din exterior. Aceasta convingere ne face sa credem ca suntem instante separate si izolate intr-o lume lipsita de griji si fragmentata. In final, ramanem cu impresia ca suntem suparati, deprimati, anxiosi sau speriati din cauza lumii exterioare. Acest sistem de convingeri porneste de la premisa ca lumea exterioara reprezinta cauza, iar starea noastra de spirit – efectul.

Haideti sa vedem ce s-ar intampla daca am porni de la premisa ca lucrurile se petrec exact pe dos si ca acest sistem de convingeri este inversat. Ce s-ar intampla, asadar, daca am crede ca lumea pe care o percepem este determinata de gandurile noastre, respectiv ca gandurile noastre reprezinta cauza, iar lumea exterioara – efectul? La prima vedere, aceasta idee pare neverosimila si nenaturala, dar daca am adopta aceasta perspectiva, ar deveni dintr-odata inutil sa mai invnovatim lumea exterioara sau fiintele care o populeaza pentru suferintele si pentru durerea pe care le experimentam noi. Altfel spus, perceptiile noastre exterioare ar deveni o oglinda care reflecta realitatea noastra interioara, si nu o realitate in sine.

Mintea este la fel ca o camera de luat vederi care proiecteaza starea noastra de sprit asupra lumii exterioare. Atunci cand mintea noastra este plina cu ganduri negative, noi percepem lumea exterioara si pe ceilalti oameni in culori intunecate si sumbre. In schimb, daca mintea noastra este impacata si senina, lumea si oamenii ne apar in culori luminoase si dintr-o perspectiva placuta. Astfel, noi avem optiunea de a ne trezi dimineata si de a vedea o lume prietenoasa, prin simpla optiune de a o privi printr-un filtru care nu lasa sa treaca altceva decat vibratia iubirii.

Din acest punct de vedere, noi putem renunta sa mai incercam sa controlam lumea exterioara, facand in schimb un efort continuu de a ne controla lumea interioara, prin alegerea gandurilor care ne trec prin minte. Starea de pace interioara incepe cu propriile noastre ganduri, dupa care se proiecteaza asupra lumii exterioare. Ea reprezinta cauza, iar perceptia senina a lumii exterioare reprezinta efectul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: